Da se ta novi tečajniki in ta stari čaoti malo spoznamo, ste vabljeni na skupni vikend s sobotnim večernim druženjem na turistični kmetiji Tratnik pod plezališčem.
Kakor vam bo zneslo, plezalsko ali le družabno, soboto ali nedeljo ali pa kar oba dneva. Locirani bomo na kamp placu omenjene kmetije, kjer poleg prostorov za šotore ponujajo tudi skupni neopremljen prostor za spanje.

Tečajniki bodo organizirali večerni piknik in zakuril se bo ogenj, zato ste vsi vljudno vabljeni na druženje!

Spomladansko sonce nas že nekaj časa kliče in vleče v skalo, da pa se bomo na novo sezono lahko čim bolje pripravili, pride tokrat, v četrtek, 28. marca, v goste alpinist in plezalni trener Dejan Mišković.

Dejan je trener, opremljevalec ter postavljalec smeri, sodnik in plezalni inštruktor. Že več let izvaja plezalne treninge za rekreativce ter tekmovalce v športnem in lednem plezanju. Izvaja tudi kondicijske treninge in (neplezalno) vadbo za splošno populacijo ter specifične ciljne skupine in namene (smučarji, košarkaši, plezalci ipd.). O sebi pravi naslednje: "Moj čas je zadnja leta razdeljen na različne oblike plezanja, treninge, vadbe, izobraževanja, članke ... Med svojimi treningi sem preizkusil veliko različnih športov in oblik vadbe, pridobljeno znanje pa skušam uporabiti v drugih športih. Še najraje kuham, ko nisem lačen, in treniram, kadar nisem utrujen. Če imam preveč časa fotografiram ali berem. Plezanje zase me raztegne nekje med ledne slapove, balvane in hribe, v najrazličnejših oblikah in lokacijah."

Na predavanju nam bo Dejan predstavil tri temelje dobrega plezanja: vadbo, preventivo pred poškodbami ter prehrano. Predavanje bo namenjeno kratkemu pregledu treh tem ter celostnemu pogledu na fizični del športnega udejstvovanja. Vsebina predavanja bo odvisna tudi od našega sodelovanja, debate in vprašanj, saj bo na tak najlaže deliti znanje, iz katerega se lahko vsi kar največ naučimo.

Pridite pripravljeni. :mezik:

Se vidimo!

Predavanje - Klemen Premrl

Nina Javoršek | 07.03.2019

Vreme je že dodobra pomladansko, a zime vseeno še ne damo. Na ferajn pride ozračje hladit Klemen Premrl, nekoč tekmovalec v lednem plezanju, danes Black Diamondov ambasador in eden najboljših lednih plezalcev.

Pravi, da je življenje drzna pustolovščina, kar se odraža tudi v njegovih vzponih. Plezal je tako po ledenih gorah Grenlandije, v ledenih jamah znotraj islandskega ledenika Vatna, lasti pa si tudi nekaj najtežjih lednih in kombiniranih vzponov v kanadski votlini Helmcken falls, kot so: Interstellar Spice (WI12), Wolverine (WI 11), Spray On (WI 10), Spray On Top (M12), Overhead Hazard (M13).

Svoje avanture nam bo predstavil prihodnji četrtek, 7. marca 2019, ob 20:00.

Lepo vabljeni!

Predavanje Indija in Nepal

Tina Dolinšek | 19.01.2019

V Indijo in Nepal nas bo v četrtek, 17. januarja 2019, popeljal lanski tečajnik Peter Zabret, ki je v monsunski Maharashtri na porodniški praksi med bogatimi indijskimi sloji preživel mesec dni, nato pa se odpravil na trimesečno, skoraj 10.000 km dolgo pot z vlaki, avtobusi, avtomobili, tovornjaki in peš.

Raziskoval je predvsem severozahodne pokrajine Indije: od nemirnega muslimanskega Kašmirja s prelepo alpsko pokrajino in divjimi pastirji, preko visokogorske puščave in budistično-tibetanskega kraljestva Ladakh, zelenih gora Himachal Pradesha, do dolin Uttarakhanda. Mesec dni je preživel tudi v Nepalu, kjer se je za teden dni vključil v življenje odročne vasice Chyalsa, nadaljeval pa s pohodništvom po dolinah v okolici najvišje gore sveta.

Skratka, hribov ne bo manjkalo, finih dogodivščin in lepih fotk pa tudi ne.

Začnemo ob 20h. Lepo vabljeni!

ČAO!

Da na ferajnu ne bo preveč mirno, prihodnji teden nadaljujemo s predavanji letošnje sezone.

V četrtek, 29. novembra 2018, prihaja v goste Marija Jeglič (AO Matica) - SMARovka, tekmovalka v lednem plezanju, najperspektivnejša alpinistka leta 2016 (v navezi s Saro Jaklič, AO Kranj), osvajalka prvenstvenih smeri v navezi s Silvom Karom in še kaj. Predstavila nam bo svojo alpinistično pot od samih začetkov do osvojitve naziva alpinistka. Iz plenic v gate!

Pridite, pestro bo! Začnemo ob 20h.

Naslednji teden je na sporedu prvo predavanje sezone 2018/19. Predavala bosta Miša in sam gospod načelnik, ki vabilo strne v nekaj kratkih besed:
Lepo vabljeni na predavanje o Patagoniji, kjer se je treba, ne samo za plezanje, ampak tudi za fotografiranje, boriti z vremenom in pokazati veliko volje :)

Če bo beseda res tekla samo o vremenu, se lahko prepričate v četrtek, 8. novembra ob 20.00, na ferajnu.

Načelnik opozarja:
Oblecite vetrovke, ker bo močno pihalo! ;)

Se vidimo!

ČAO Hard Climb 2018

Peter Janežič | 29.10.2018

Bliža se mesec december in z njim že tradicionalna novoletna plezalna tekma našega ferajna ČAO Hard Climb 2018. Dogodek se bo odvijal v Plezalnem centru Ljubljana (PCL) v petek, dne 7.12.2018 s pričetkom ob 17.00 uri.

Vsi člani ferajna lepo vabljeni! :mocn::mocn::mocn:

Alpinistična šola

Matej Mišvelj | 30.01.2019

V nasprotju s preteklimi leti smo se na Črnuškem alpinističnem odseku odločili alpinistično šolo prestaviti na začetek pomladi. Šola se bo tako pričela z informativnim sestankom 28. 2. 2019.

Več informacij o šoli najdete na šolskih straneh.