"Po nekaj več kot desetletnem prijateljstvu v vertikali sva se Sara Jaklič in Marija Šorl odločili, da konec leta 2023 preživiva na toplem. Želja se je uresničila. Prostrane in še neosvojene stene Omana so nama v slabem mesecu dni ponudile nešteto priložnosti za plezanje prvenstvenih in že obstoječih smeri. V predavanju bova opisali nekaj plezalskih podvigov in še kakšno izmed najinih neumnosti."

Če želite slišati in tudi videti še več o tem, kaj sta Sara Jaklič in Marija Šorl (z dekliškim priimkom Jeglič) plezali v Omanu ter kako sta se imeli, vabljeni še na zadnje predavanje pred jesenjo in sicer v četrtek 16. 5. ob 20:00 na standardni lokaciji v KD Črnuče.

Naslednji četrtek ste lepo vabljeni na predavanje oziroma bolje rečeno pogovor z Vanjo Matijevcem, alpinistom zlate generacije slovenskih himalajcev, tudi gorskim vodnikom, gorskim reševalcem, alpinističnim inštruktorjem, smučarskim učiteljem in enem od slovenskih pionirjev lednega plezanja. [Klik za celotno novico]

Prikaži celotno novico

Urošev memorial

Jan Jasnič | 11.04.2024

Zadnjega marca lani je za vedno ostal pod plazom dragi prijatelj, neumorni ljubitelj belih strmin in fant večnega nasmeha Uroš Bajec.
Vabimo vas v soboto 6.4. na Urošev memorial z zaključkom v Krnici.
[Klik na novico, za več informacij.]

Prikaži celotno novico

AFRIKA - od Viktorijinih slapov do goril

Jan Jasnič | 21.04.2024

Vabljeni na predavanje Tadeja Bolte v četrtek, 18. aprila 2024 ob 19. uri.

Veličastni Viktorijini slapovi med Zambijo in Zimbabvejem. Malavi, ki je še nekoliko neznan in neupravičeno spregledan popotniški biser Afrike. Mistični park Gombe ob jezeru Tanganika v Tanzaniji, kjer je 40 let preučevala šimpanze Jane Goodall. Burundi in Ruanda, dve majhni a lepi državi, ki ju žal poznamo zgolj zaradi žalostne zgodovine. Raznoliki parki Ugande in verjetno vrhunec vsakega popotnika - srečanje z gorskimi gorilami na pobočjih vulkanov.

Predavanje Klemna Premrla

Jan Jasnič | 09.03.2024

Vabljeni na predavanje Klemna Premrla, ki bo v četrtek, 7.3.2024 ob 20:30 uri v Gostilni Jarh (Ulica bratov Komel 43, Ljubljana – Šentvid).

Klemen je izjemen posameznik, ki združuje avanturistični duh s strastjo do lednega plezanja. Spopadel se je z nekaterimi najzahtevnejšimi lednimi vzponi po vsem svetu od plezanja po zaledenelih slapovih do osvajanja ledenih gora. Eden njegovih pomembnih dosežkov je prvi vzpon na "Mission to Mars" (WI 13) pri Helmcken Falls v Britanski Kolumbiji v Kanadi.
Klemen nam bo na predavanju predaval predvsem o njegovi izkušnji v Kanadi (Helmcken falls), na Islandiji in Grenlandiji.

Več informacij na mailu.

Alpinistična šola 2024/2025

Jan Jasnič | 09.03.2024

ČAO vabi k vpisu v alpinistično šolo vse, ki jih zanima:
- skalno plezanje
- zimski pristopi
- zimska tehnika
- ledno plezanje
- turno smučanje
- mentorske ture
- bivakiranja
- tabori
...

Uvodno predavanje bo v četrtek, 7. marca 2024 ob 19. uri v Kulturnem domu Črnuče.
Informacije in prijava na sola.aocrnuce@gmail.com ali na telefon 041 964 902 (Gašper)

Predavanje: Anton Sazonov - Tonač,

Jan Jasnič | 02.02.2024

Prvi dan v februarju, tik za podelitvijo priznanj najuspešnejšim v letu 2023 na Gospodarskem razstavišču, ob 20:15 prihaja k nam v KD Črnuče predavat alpinistična legenda: Anton Sazonov - Tonač, gornik, alpinist, turni smučar, gorski reševalec inštruktor, gorski vodnik in še bi lahko naštevali, ki je (bil) šest desetletij zvezda stalnica slovenskega alpinizma in je v njem pustil globoko sled. O njem in njegovih alpinističnih dogodivščinah krožijo zgodbe in povesti, da se včasih ne ve, kaj je sploh res, in zagotovo jih bomo nekaj lahko v živo razjasnili. :) Tonač že leta ne predava več, ampak za naš odsek bo naredil izjemo, zato le pridite v čim večjem številu.

Predavanje: Samo Supin

Jan Jasnič | 12.01.2024

TDV vabi na predavanje: 11. januarja predvidoma ob 20:15 nas bo obiskal Samo Supin, izkušen plezalec in alpinist s pestro kariero, katere začetki segajo v 1984. Izvedel je več kot 3500 plezalnih vzponov (več kot 400 v slapovih), vključno s 150 prvenstvenimi smermi (28 slapov), opremil pa je tudi številne športnoplezalne smeri.
Samo Supin, avtor plezalnega vodnika Zaledeneli slapovi Logarske doline nas bo popeljal skozi začetke plezanja slapov v Logarski dolini, od prvega vzpona Frančka Kneza v slapu Palenk leta 1980, do zadnjih podvigov, vključno z nekaj osupljivimi mešanimi smermi, osvojenimi v zadnjih letih. Poudarek pa bo na prvenstvenih vzponih v zaledenelih slapovih Zgornje Savinske doline, torej Logarske doline, Robanovega in Matkovega kota ter na predstavitvi prej omenjenega plezalnega vodnika.