Predavanje: Samo Supin

Jan Jasnič | 12.01.2024

TDV vabi na predavanje: 11. januarja predvidoma ob 20:15 nas bo obiskal Samo Supin, izkušen plezalec in alpinist s pestro kariero, katere začetki segajo v 1984. Izvedel je več kot 3500 plezalnih vzponov (več kot 400 v slapovih), vključno s 150 prvenstvenimi smermi (28 slapov), opremil pa je tudi številne športnoplezalne smeri.
Samo Supin, avtor plezalnega vodnika Zaledeneli slapovi Logarske doline nas bo popeljal skozi začetke plezanja slapov v Logarski dolini, od prvega vzpona Frančka Kneza v slapu Palenk leta 1980, do zadnjih podvigov, vključno z nekaj osupljivimi mešanimi smermi, osvojenimi v zadnjih letih. Poudarek pa bo na prvenstvenih vzponih v zaledenelih slapovih Zgornje Savinske doline, torej Logarske doline, Robanovega in Matkovega kota ter na predstavitvi prej omenjenega plezalnega vodnika.

Bliža se zadnje letošnje vseferajnovsko predavanje z naslovom Vzpon slovenskega himalajizma v svetovni vrh, ki je dogovorjeno za četrtek 14. decembra ob 20h v kulturnem domu Črnuče.

Predavateljica Dušica Kunaver nas bo popeljala v čas od prve himalajske odprave na Trisul 1960, naprej po odravah, ki jih je vodil njen mož Aleš Kunaver, pa do legendarnega vzpona naših alpinistov v južni steni Lhotseja 1981.

Ta vsebina je zajeta tudi v knjigi Himalajski vodja - od Sfinge do sfinge, ki je pred kratkim izšla pri društvu Naše gore list ter bo na voljo za ogled in nakup, po želji tudi za avtoričin podpis.

Črnuški alpinistični odsek vabi v 3-mesečno začetno šolo športnega plezanja, na kateri boste lahko usvojili osnovne manevre, ki se uporabljajo pri športnem plezanju (navezovanje, varovanje, prevezovanje, spust po vrvi …), kakor tudi osnovno tehniko plezanja. Tekom šole boste spoznali več plezališč v Sloveniji ali bližnji okolici ter zanimivo plezalno družbo, s katero boste lahko varno in z veseljem nadaljevali svojo plezalno kariero. Tečajniki boste na koncu z uspešno opravljenim izpitom pridobili naziv pripravnik športnega plezanja in boste sposobni samostojno plezati in varovati v urejenih športnih plezališčih.

Prikaži celotno novico

Spomini

Primož Sedej | 10.05.2023

Pravijo, da čas celi rane.

Površinske v celoti, za globjimi pa ostanejo brazgotine. Spomini.

Vsi, ki smo poznali Uroša, smo nosilci spominov skupnih trenutkov, ki jih kljub naši mladosti ni bilo malo. Na žalost se v življenju skoraj vedno zavemo manjkajočega dela šele, ko ga izgubimo.

Prej samoumevno življenje postane vrednota, pomembnejša od vseh avantur in naših služb, ki ga tako uspešno polnijo.

Zdelo se mi je, da je Uroš živel nekoliko drugače. Brez hitenja in obremenjevanja z nepotrebnimi stvarmi. Ne pomnim, da je šel mimo brez toplega pozdrava in nasmeha, če pa si z njim zapadel še v debato, se je večer hitro prevesil v noč.

Ob pivu smo se pogovarjali o vsem, o plezanju, kitih, električnih avtih, kuhanju in potovanjih. Dobro bi bilo, če bi bilo malo Uroša v vseh nas. Zdi se mi, da bi življenje bilo manj površinsko.

Uroš, Bajo se ni zadrževal v tem, kar nam življenje ponuja. Za srečo je rabil malo. Dobro družbo, dobro hrano in naravo.

Združila nas je ljubezen do gibanja v naravi in narava nas je tudi razdružila.

Bajo, življenje je bilo samo tvoje in živel si ga kot si znal - polno.

Spomini pa so zdaj last vseh nas.


Tvoja ČAO banda


zapisal Viking

Alpinistična šola

Matej Mišvelj | 13.03.2023

ČAO spet vabi k vpisu v alpinistično šolo vse, ki jih zanima
skalno plezanje
zimski pristopi
zimska tehnika
ledno plezanje
turno smučanje
predavanja
bivakiranja
tabori
...

Uvodno predavanje bo v četrtek, 2.3.2023 ob 19. uri v Kulturnem domu Črnuče.
Informacije in prijava na sola.aocrnuce@gmail.com ali na telefon 030 226 829 (Gašper)

ČAO Hard Climb 2023

Matej Mišvelj | 12.12.2023

Pozdravljeni kolegi in kolegice Čao ferajna!

Ponovno organiziramo tradicionaln novoletni plezalni dogodek ČAO Hard Climb 2023, ki se bo odvijal v Plezalnem centru Ljubljana (PCL) tokrat v soboto, dne 9.12.2023 s pričetkom ob 17.00 uri.
Tudi letos bodo udeležencem na voljo "posvečene" majice, svojo prijavo pa vnesite v razpredelnico tukaj -->

Prikaži celotno novico

ZBOR ALPINISTOV

Matej Mišvelj | 24.10.2022

Komisija za alpinizem in Črnuški alpinistični odsek vabita na zbor alpinistov 2022 in na praznovanje 50 let aktivnega delovanja Črnuškega alpinističnega odseka.

Zbor bo 22. 10. 2022 ob 18:30 v baru/restavraciji Hobre (Gerbičeva ulica 61, Ljubljana)

Program
18:30 zbor ob pijači dobrodošlice
19:30 podelitev alpinističnih diplom
20:30 neformalno druženje in prigrizki
21:00 koncert skupine FED HORSES
22:30 DJ

Črnuški alpinistični odsek vabi v 3-mesečno začetno šolo športnega plezanja, na kateri boste lahko usvojili osnovne manevre, ki se uporabljajo pri športnem plezanju (navezovanje, varovanje, prevezovanje, spust po vrvi …), kakor tudi osnovno tehniko plezanja. Tekom šole boste spoznali več plezališč v Sloveniji ali bližnji okolici ter zanimivo plezalno družbo, s katero boste lahko varno in z veseljem nadaljevali vašo plezalno kariero. Tečajniki boste na koncu z uspešno opravljenim izpitom pridobili naziv pripravnik športnega plezanja in boste sposobni samostojno plezati in varovati v vseh zavarovanih smereh z urejenimi sidrišči.

Prikaži celotno novico