Prispevek
Luka Pavlovčič : Bravo punce, čist ste divje ko... khm gamsovke! :mezik: :kepca:
Prispevek
Primož Sedej : to je to! :kepca:
Fotografija
Jana Šercer : :srcka:
Vzpon
Blaž Germek : Lepo. Kaj je to za ena stena/gora na zadnji fotki?
Vzpon
Sabina Novakovič : Bravo! A je po Besnem padel še mesni? :)
Vzpon
Ahac Istenič : Kokr tok vredu. Je slo bl sam na ihto
Prispevek
Peter Janežič : Super dan je bil! :palec::kepca::dzek:
Vzpon
Primož Sedej : :mocn:
Vzpon
Primož Sedej : Kva je to, a je roka že ok, al si z levo vse splezal?
Vzpon
Primož Sedej : :mocn::palec:
Vzpon
Blaž Germek : :kepca::mocn:
Prispevek
Gašper Ravnjak : Super vikend, v super družbi! slike so pa tut posrečene :palec: težko bo pričakat naslednjega :smesko::kepca::
Res velika pohvala mentorjem. Nekaterim ste nam dali več, kolikor smo lahko pričakovali. Grebačicam pa hvala za prispevek, se vidimo v četrtek. Čao :mezik:
Fotografija
Gašper Ravnjak : A Joj! :smesko: Ko nekomu polepšaš dan, in mora popravljat za tabo :angel:
Prispevek
Maja Gaspari : Jasmina, to pa sploh ni slaba ideja! Mogoče bi mogli nekaj naših starih čelad raznesti po več različnih, hitro dostopnih kočah....da se poskrbi za take pozabljivce, kot sva midve :smesko:
Prispevek
Jasmina Zajc : Hehe, par mesecev nazaj sem jaz isto nafehtala čelado v Koči na gozdu, samo moja je bila za kako glavo prevelika;) Bom svojo staro enkrat pri njih pustila, da jo bomo imele na lagerju;)
Prispevek
Primož Sedej : :palec:
Vzpon
Andraž Avbelj : :mocn:
Vzpon
Andrej Erceg : Norc!:dzek:
Vzpon
Blaž Germek : Naj potem malo razširim svoje mnenje glede ocenjevanja alpinističnih skalnih smeri. Glede na to, da zadnje čase malo več spet plezam v hribih, prihajam do osebnega spoznanja, da nekatere smeri bistveno odstopajo od težav, ki so opisane v skicah/opisih in realnimi težavami oz z ocenjevanjem realnejših razmer v določenem območju plezalnih smeri. Je kar nekaj smeri, ki bi po mojem mnenju mogle biti revidirane in ena izmed njih je tukajzadevni Aschenbrenner. Podatkov o smeri je na netu relativno malo in še vedno je kanon vodnik Naše stene. In prav tu se mi stvari ne pokrijejo. Vodnik je star že več kot 30 let (in glede tehničnih podatkov in defininiranosti načinov vzponov zastarel) in konkretna smer je že takrat imela sloves in razvpitost, ki ji sicer ne oporekam, se pa ne strinjam s tem, da so smeri tega tipa (in ne samo te) nedotakljive in skoraj da ne tabu, glede v tem primeru ocenjevanja. Smeri se zaradi različnih dejavnikov spreminjajo, vmes se je odprla lestvica ocenjevanja in s tem do neke mere pride do inflacije ocenjevanja težavnosti plezanja, oprema je drugačna,... In v tem primeru se ne strinjam z opisom težav v vodniku, ker mi je po izkušnjah enostavno težje in to pravico sem si vzel in tako kot vedno sem to zabeležil med svoje vzpone na tej strani. Mnenja sem, da bi se mogle alpinistične skalne smeri tako kot športne smeri ocenjevati subjektivno, da šele korpus subjektivnih ocen doprida k večji objektivnosti. In ker tega ocenjevanja (še) ni mogoče izvesti na kakšni javni strani, ki bi si to drznila in s tem prepihala in tako topiko osveževala (in s tem opise smeri), je zaenkrat samo tu.
Vzpon
Miha Jemec : Če že želiš napisati, da kakšna ocena ne štima bi bilo predvsem dobro, če napišeš kaj je tvoja ocena in kaj je uradna. Drugače bo res zmeda, če bo vsak pisal po svoje. Zame ta moment gotovo ni nobena smer lažja kot VII :)
Vzpon
Jurij Rous : Smeri sicer še nisem plezal, menim pa, da ima Primož prav. Spreminjanje obstoječih, že davno uveljavljenih ocen, še posebej pri smereh, ki so vsako leto (pogosto) ponavljane, vnaša nepotrebno zmedo. Vsak alpinist (pa tudi pripravnik) ve kaj pomeni VI+ in kaj lahko od VI+ pričakuje, zato dodatno rangiranje smeri niti nima smisla. Je pa to lahko podobna debata kot, na primer zadnja aktualna tema vrtati ali nevrtati.
Vzpon
Primož Buh : Zdaj so pa že neke referenca kar se prostega plezanja tiče in raztežaj na bunker se mi zdi taka referenčna šestica. Z uvajanjem svoje lestvice ustvarjaš samo neporebno zmedo.
Vzpon
Blaž Germek : Ocenjevalna lestvica je že dolgo odprta navzgor, proste ocene smeri (in večine klasičnih pri nas) paj e iz začetka obdobja prostega plezanja, ko še ni bilo referenc, je pa to seveda moj občutek težavnosti, ki bi moral biti primerljiv s težavami v normalnih plezališčih. Sfalil pa nisem nič, ker je naravna linija in tudi nabitost se vidi.
Vzpon
Primož Buh : Kje si pa ti v Ašenbrenerju VII+ našel? A to si šel po zajedi levo od strehe namesto desno na bunker, al si kje drugje falil?
Vzpon
Andrej Erceg : Meni so nogce všeč, nohti pa zgledajo kot smartiji. Žal pri teh letih ne smem več sladkarij jest.:zalosten:Čestitam!
Prispevek
Marko Tatič : No kje je zdej ta slavni opis
Vzpon
Primož Sedej : Bravo bejbi! A to je bila izvidnica za Čopa? :)
Mojca si k ta pravi alpiji... grde noge s plavimi nohti ;)
Vzpon
Sabina Novakovič : Selfiji so za mlade, najin je nalašč pokropan :mezik:
Vzpon
Matjaž Tavčar : Čestitam! Edin selfi ni čist ratal ;)
Vzpon
Boško Naumov : Tud jst bom reku; Bravo bejbe. Mel Gibson (What women want) v meni pa bi reku; Huda barva nohtov!:palec::palec: