Uroš Bajec | 24.02.2013

Krim

Ne ravno popularen turnosmučarski cilj, ta 1100m visok kucelj na robu ljubljanskega barja, zato sem bil toliko bolj presenečen, ker sem na izhodišču srečal cvet črnogorskega AO (ČAO): Crni, ki je rekel, da ne more zamuditi te enkratne priložnosti smučanja na tej nadmorski višini in tako blizu LJ, Tatko, ki je bil navdušen nad dejstvom, da je cesta splužena in se da gor zapeljat z avtom in potem v bistvu freerajdaš na Krimu, Kavboj, ki se je dol pripeljal na bigfutkah in se pritoževal, da je bila smuka mučna, pol proti vrhu pa še žičničarja Načevnk in Lipar, katerima je pripadla prva runda smučanja, potem pa sta gor zapeljala še svoje snega željne kolege.

Mi smo šli pa peš. Pot se vleče skozi šumo, kjer je stalno grozila nevarnost plazu - od zgoraj, z drevesa. Vsake toliko se je z vej posipalo toliko snega, da se je slišalo in izgledalo kot kak plaz, potem pa zaradi aerosola nisi mogel dihati še nekaj časa. Vsekakor pa si moral imeti kapuco poveznjeno čez glavo, da tega snega ne bi slučajno dobil za vrat.

Smučarija pa ... no v bistvu je ni bilo veliko, kljub smučem na nogah smo se pogrezali do kolen, navzdol grede je bilo treba celo gaziti, žoln pa nismo imeli prižganih zaradi nevarnosti plazov ampak da smo lahko locirali in izkopali kolege, ki so padli v sneg. Vsak padec je pomenil 10-minutno izkopavaje, pehanje snega, iskanje smučk, preklinjanje, moledovanje, itd. potem pa se je postopek čez 10m ponovil. Me prav zanima, kako je bilo to na kavbojevih bigfutkah??

V glavnem, Krim letos še ni pokazal vsega svojega potenciala, na koncu smo se strinjali, da je bila razmera tokrat "preveč" dobra.

Klik za večjo sliko

Za gor je bila špura že potegnjena. Tukaj je glavno vlogo odigral bistveni dejavnik v takih primerih: na vrhu je odprta gostilna.

Klik za večjo sliko

Plaz je grozil kvečjemu od zgoraj.

Klik za večjo sliko

Takole si šel spodaj in zadrževal dih...

Klik za večjo sliko

... tega si nisi želel dobiti za vrat.

Klik za večjo sliko

Statično smučanje

Klik za večjo sliko

5 minut borbe in tale je že na pol zunaj!

Boris
Boris Berce, 25.02.2013, 15:01
He, he, lepo da nismo trpeli samo mi na Kobli .... kar je preveč, še s kruhom ni dobr
Danilo
Danilo Patarčič, 25.02.2013, 17:32
Uroš, jest ne padam na dilah zato ni blo problema,od Krima mi bo ostala v spominu vratolomna vožnja Miha Vuka z avtom gor, ko je preganjal mačka ,srnco, dvem srnam je pa še ketne montiral , res pa je bila smuka pred leti, ko smo odsmučali mal bolj severno boljša, na koncu pa nas je tedaj čakala še delikatna skalna prečka ,ki smo jo morali zlest.Krim je vedno smučarska pustolovščina.
Andrej
Andrej Erceg, 26.02.2013, 01:17
Krim je zakon! 80cm celca čez grabne in skoke direkt v Strahomer. Z biciklom si na pokojni DH progi v Vintagar, nikol nisem upal tolk skakat (bela blazina je dovolj debela tut za zjebana kolena). Se vidmo spet čez 14 let, če je vremenoslovcem za verjet.