Domen Finžgar | 05.08.2008

Klic Gora

Nekateri na ferjanu že veste, da se v prostem času ukvarjam tudi s stripi. Bile so že pobude, da narišem tudi kaj v zvezi s hribi, a do sedaj ni bilo ne časa ne prave ideje. Potem pa sem se odzval razpisu Stripburgerja in Mladine z naslovom Slovenski Klasiki, ki želi zbrati stripe na temo slovenske ustvarjalnosti. Na podlagi kateregakoli umetniškega dela je potrebno ustvariti enostranski strip, ki bo kar najbolje zajel to delo. No odločil sem se narisat Miheličev Klic Gora, ker mi je Tine po karakterju in svojem umetniškem pogledu na hribe še najbljižje.

Strip Klic gora prikazuje dogajanje v mislih Tineta Miheliča, ki je kot vemo poleg romana napisal še kup planinskih/ alp. priročnikov. Zato sem poizkušal v strip vključit čimveč skic, tako sten, kot vozlov,...

Tisti, ki vas bolj zanimajo podrobnosti pa tole, Na prvi sliki je Severna Triglavska narisana po fotografiji iz priročnika Slovenske stene (čeprav je grafično precej stilizirana), tudi skice so vse pobrane iz severne stene, čeprav niso razporejene realno ampak lepotno Smeško
Skice vozlov,... sem pobral tako iz golnarja kot Beleta, vendar nič ni prekopirano, ampak vse na novo zrisano (kar pa ne drži za skice smeri). Tehnika je tuš s čopičem in računalniška obdelava.

Tako, je že prav, da damo na stran tudi malo drugačne gorniške stvari. V kolikor bo strip zbran bo Mihelič skupaj z ostalimi avtorji prišel med Slovenske Klasike (zbirka, ki jo natisne Mladina), kjer pa mu mesto vsaj po moje pripada. (žal pa se ne ocenjuje njegovo delo ampak moje Smeško )

Mimogrede če želi še kdo kaj narisat za natečaj ima časa do petega septembra.

Za boljši pogled na strip pejte semkaj
http://picasaweb.google.com/macjezivljenje/KlicGora/photo#5231078806310911858

Lp