Neža Peterca | 05.10.2022

EJ KAKO OPEREM SVOJ GORE-TEX?

Vprašanje, ki se v tem jesenskem času (pre)pogosto pojavlja.

Ali ste vedeli da ob pravilni uporabi in negi ‘gore-tex’ oblačilo lahko zdrži do 15 let? Zakaj ‘gore-tex’ navajam v narekovajih - gre namreč za eno najprepoznavnejših podjetij, ki je začelo z proizvodnjo membran, ki jih outdoor podjetja uporabljajo za svoja nepremočljiva oblačila. V preteklih nekaj letih, pa so ta podjetja tudi začela proizvajati svoje lastne membrane, kot so: H2NO, eVENT, Eco-Shell, Futurelight..vsaka ima svoje prednosti in lastnosti, težko pa je trditi katera je najboljša, saj smo si tudi ljudje in naše potrebe precej različni.

Nepremočljiva jakna je ponavadi najdražji kos naše outdoor garderobe, vendar veliko ljudi ne ve kako pravilno skrbeti zanj. Eden najbolj znanih mitov je, da se nepremočljivih oblačil nikoli ne pere. NAPAKA!

Ravno s pranjem tem oblačilom podaljšamo življensko dobo. Dobro pa se je držati tudi naslednjih načel: nepremočljivo jakno nosimo SAMO ko dežuje oz. sneži, ne uporabljamo je kot windbreaker ali kot dodaten sloj.

Nepremočljive jakne (tu govorim o jaknah z membrano, ne o plastičnih vrečkah) so ponavadi sestavljene iz 3 slojev materialov:
-zunanji sloj, ponavadi je to PE z DWR (durable water-repellent) slojem
-srednji sloj, to je membrana, ki dovoljuje izmenjavo zraka med telesom in zunanjosto
-notranji sloj, ta sloj ščiti membrano in je prijeten na kožo

Obstajajo tudi 2 slojne in pa 2.5 slojne jakne - gre za tanjše jakne, ki pa so posledično tudi manj robustne.

Ko redno nosimo jakno (tudi ko ne dežuje), posledično mašimo pore membrane z umazanijo in olji iz naše kože. Ko se pore membrane zamašijo, se telesna para, ki jo proizvajamo ob aktivnosti, ne more izločiti skozi pore, kar povzroči delaminacijo slojev v jakni (po domače, membrana se odlepi od notranjega sloja). To se pogosto zgodi na predelih vratu, kapuce, ramen in pa koncih rokavov (tam kjer je največ direktnega stika s kožo). Enako pa se dogaja tudi z zunanje strani, kjer se pore mašijo z umazanijo, dimom, prahom iz okolja.

Kako rešimo ta problem? Tako, da jakno redno peremo, to pomeni na vsakih 15-25 nošenj (odvisno od tega, kako intenzivno švicate Smeško) in impregniramo saj enkrat letno.
 
KAKO PEREMO?
1. Pred pranjem spraznmo vse žepe, zapremo zadrge in ježke
2. Operemo na 30 stopinj z tekočim detergentom, ki je namenjen za pranje outdoor oblačil
3. Dvakrat speremo, da se znebimo vsega detergenta (pa ne na več kot 800 obratov). Za zihr!
4. Sušimo v ležečem položaju.
5. Ko je jakna že skoraj suha, jo OBVEZNO damo v sušilec za 15-20min na nizko temperaturo. To bo ponovno aktiviralo DWR premaz.
POMEMBNO - Če pustiš v sušilcu predolgo in na previsoki temperaturi, se bodo trakovi, ki ščitijo šive odlepili!!
 
IMPREGNACIJA

Ko opazimo, da se dež na jakni ne nabira več v obliki kapljic ampak se avtomatičo vpije v material, to pomeni, da je čas za impregnacijo!

V eni od outdoor trgovin, kupiš tisto tekočino (bolje da kupiš samo za impregnacijo, ne tisto, ki je 2v1) in opereš po
njihovih navodilih. Po pranju ponovno slediš postopku 4 in 5!

Pa veselo pranje
Neža

Klik za večjo sliko

Delaminacija

Gašper
Gašper Ravnjak, 07.10.2022, 07:37
Palec gor
Nika
Nika Beg, 07.10.2022, 17:06
ful uporabno, hvala! 🙏 kaj je pa že tista fora z likalnikom za nas ki nimamo sušilca?
Miha
Miha Hribernik, 09.10.2022, 11:04
Dober prispevek 👌