Andraž Avbelj | 03.03.2022

Riofreddo

Dvakrat sem že obračal pod tem slapom, prvič s Cudrom, ko so bile 3 naveze pred nama, in sva raje potem šla v Benetov slap. Drugič s Hano, ko sem že preplezal prvi raztežaj, in potem dobil panični napad, da se bo vse podrlo (v svojo obrambo lahko povem, da so letele skale iz stropa in led iz ogromnih sveč zgoraj).
In ker sem se zapičil v to, da bom ta slap letos preplezal, sem šel še tretjič na dvourni (minimalno) dostop v Mrzle vode, tokrat z Janezom.

Prvi raztežaj je zdaj celo užiten (nazadnje sem rabil 1 uro da sem ga preplezal), strah pred novim paničnim napadom je botroval temu, da sem čez drugi raztežaj letel, potem pa se je vse upočasnilo v detalju. Navpična sveča nama ja ornk dala vetra (slava Janezu!) in če je to 5ka, potem je Centralc pod Prisojnikom 3jka.

Sledilo je nekaj položnejših raztežajev in še predzadnji, ki se spet postavi konkretno pokonci in pa še en, ki ponudi tak lep mix detajl.

Na zadnjem štantu sva premlevala, ali bi se spustila čez slap, ali pa nadaljevala še po grapi in sestopila v Bele vode. Sva se odločila da greva naprej, in si iz normalne ture pridelala eno tisto, ki jo fašeš vsako zimo, in si jo zapomneš do konca lajfa.

Grapa, ki je položna razen na koncu, ko se postavi malo bolj pokonci, te pripelje na škrbino in direktno do vstopa v Diretissimo. In tam, ko je vse zasneženo in našodrano, najdi tisto stezo, ki vodi do grebena na drugi strani. Po nekaj urah lutanja in ko se je začela že delati tema, sva ugotovila da to ne bo šlo.

Sva se vrnila nazaj in opravila par klicev, če se da sestopiti po tisti veliki grapi in dobila pritrdilne odgovore. Nekaj ur kasneje, po plezanju ledu in šodra navzdol, iskanju naravnih štantov (klinov itak nisva imela), abzailanju direktno v tolmune do pasu sva končno le nekako prišla do poti. Je bil kar poseben trenutek Smeško

Razmere v slapu so super, grapa naprej je tudi zanimiva, čez kanjon na sestopu sva zdaj naredila abzail pisto Džek Tako da priporočava.

In pa tisti, ki ste nama svetovali za sestop... veste kdo ste, in ste nama dolžni pivo! Smeško

Klik za večjo sliko

1. raztežaj

Klik za večjo sliko

Super razmere v 2. raztežaju

Klik za večjo sliko

Potem rata malo svečkasto

Klik za večjo sliko

Za ta štant nisva bila čist sigurna, če je dovolj dober Smeško

Klik za večjo sliko

Tle je pa navil ko svina

Klik za večjo sliko

Se spet postavi pokonci

Klik za večjo sliko

Tukaj se običajno konča s plezanjem

Klik za večjo sliko

Izstopna grapa

Klik za večjo sliko

O matr

Klik za večjo sliko

Dobra stvar plezanja navzdol je, da ne vidiš po čem plezaš Smeško

Klik za večjo sliko

Zimski kanjoning

Klik za večjo sliko

Končno na poti

Miha
Miha Gašperin, 03.03.2022, 09:31
Svaka čast!MočnKepca
Ahac
Ahac Istenič, 03.03.2022, 12:26
Bemtiš zgleda dobr! Bravo!Močn
Klemen
Klemen Kubelj, 03.03.2022, 15:28
Norca, hudo! Smehljaj
Maja
Maja Gaspari, 03.03.2022, 22:47
Kepca
Primož
Primož Sedej, 04.03.2022, 07:41
MočnPalec gor
Andrej
Andrej Erceg, 07.03.2022, 01:52
MočnEne 20 let nazaj sva ga lezla s Tanjo Bjedov. Do slapu sva gazila po metrskem pršiču, v slapu zavila v največjo strmino z mixom, zgoraj pa reševala kožo, ko se nama je v enormni količini snega med abzajlom zagozdil štrik...Bil ornk zjeban