Gašper Stopar | 13.09.2020

Škropilka, Bovški Gamsovec

Začelo se je že 2 tedna prej, v Triglavski steni. Janezu je na štantih venomer uhajal pogled na drugo stran, proti vzhodni steni Bovškega Gamsovca.
"Vidm prehode mim teh trav. Sigurno se da nardit lepo linijo!" In res, sredi tedna dobim vabilo... "gremo neki novga pogledat."
Za dodatno zalogo izkušenj in modrosti v steni Janez zraven povabi še Ravnjaka.

Zgodaj zjutraj uletimo v Vrata in poskačemo do Luknje. Gamsovec sprva zgleda grozeče pokončen, pa se vendarle ob bližjih pogledih izkaže za bolj prijaznega.
Sprva planirani prehodi po levi strani ob luknji in zajedah se izkažejo za potencialno neprehodne, zato začnemo bolj desno.
Začetek je bolj počasen in kmalu se začne pizdenje, ko po visečih travah vadimo krimpanje korenin in borovške prečke.
Te me totalno našutajo, ko simulatno ročkam, podrsavam s plezalkami na koreninah, se pizdim na Janeza, zakaj je šel prav tukaj čez, izmotavam štrik izza vsake vejice, se kobalim čez večje veje, za mano pa poslušam smeh Gašperja, ki si je izbral lepši prehod nižje :P
Urejanje varovanja pa se sicer izkaže za ugodno, saj so povsod okoli nas v pomoč prav taki borovci, skoraj vedno nekako 60m narazen pa v glavnem razkošni štanti.
Sama skala pa je tudi zadosti razčlenjena, da se spoprijatelji s frendi. Drugi klin zabijemo šele nekje na polovici stene.

Malo višje se po Reljevsko odločimo za iskanje težjih (lepših) prehodov in v dostojni skali zadeva spet steče. Nekateri odseki, resnici na ljubo sicer kratki, ponudijo celo pakleniške škraplje in estetsko odlične ježkaste plate in kamine.
Kar naenkrat nas, nekaj čez poltretjo uro, ko priplezamo do širšega grabna, prijetno preseneti zadnji, pokončen del stene. Začno se delati plani... bi šli po navpični zajedi? Gladkem kaminu? Zaprtem kaminu in na previsno streho?
Prevlada modrost in želja po bivakiranju v spalnici pod deko in odločimo se za lažji prehod pod streho v levo (ostanejo pa želje in ideje za naslednjič, variante, nove smeri, apzajl z vrha za preizkus težjih zadnjih cugov, urejanje police pod zadnjo steno za bivak pa kaka klopca, spuščena po škripcu, zakaj pa ne...).

Zadnji cugi nas nagradijo z lepo plezarijo in detajlom, pa tudi s prečnico s tjulenjsko beto, ki zaradi podobnosti tisti famozni dobi poimenovanje Kosova prečnica Smeško
Izbira zadnjega dela pa se sploh izkaže za dobro, ko stopimo iz stene direktno na planinsko pot, po dobrih desetih urah plezanja.
Pohitimo nazaj do Aljaža na joto in izrisovanje skice, malo poklepetamo še z oskrbnico Olgo, nato pa se počasi raztepemo vsak na svoj konec.

Plezali smo Janez Elija Kos, Gašper Ravnjak in Gašper Stopar



Škropilka, V+/IV-V, 500m, Bovški Gamsovec, vzhodna stena:

Začetek desno od grape Deklice Kače, desno od velike luknje in dveh zajed v Vju, med dvema manjšima strehcama. Gor in levo, loveč čimveč skale, pa vendarle po visečih travah proti zajedi na levi.
Po zajedi do luknje in desno okoli nje, mimo borovcev (priporočljivo pod njimi in ne čez njih). Gor čez zajedo in nato levo nad luknjo. Po platkah in čez graben do razkošne police.
Od tam spet direktno gor čez platke. Skok na travnato glavo in v diagonali proti desni, do stene in manjšega stebra. Po stebru gor in proti levi, do ježkaste plate, čez njo in škraplje proti desni.
Čez navpične, škrapljaste platke in nato proti levi do ježkastega kamina. Čezenj in navgor do krajšega grabna, ki se odpre na travnato glavo s pogledom na zadnjo steno.
Na desno do mokre zajedice in po njej proti levi do globoke zajede s platkami na levi. Kombinirano po platkah in zajedi (detajl), nato proti levi. Pod kaminom s streho direktno v levo, v prečnico.
Izhod navgor in levo pod kvadrasto streho na planinsko pot.

Klik za večjo sliko

gamsovec v svitu

Klik za večjo sliko

vstop

Klik za večjo sliko

superman beta

Klik za večjo sliko

za novo profilko Smeško

Klik za večjo sliko

ježki <3

Klik za večjo sliko

zadnja stena in izstop

Klik za večjo sliko

alternativna perspetkiva

Blaž
Blaž Germek, 13.09.2020, 21:05
Odlično, fino ga jaćate to MočnDžekKepca
Primož
Primož Sedej, 13.09.2020, 21:51
Super, čestitke za novo smer KepcaPalec gor
Ajde mladina, zdaj pa hitro v 1. ponovitev, da preverite ocene Mežik
Maja
Maja Grgič, 13.09.2020, 22:03
Bravo fantje! Pogrešam razlago zakaj Škropilka? Smehljaj
Gašper
Gašper Stopar, 13.09.2020, 22:07
@Maja, razlaga pa samo ob pivu Smehljaj
Jošt
Jošt Hren, 14.09.2020, 07:26
The hype is real! Bravo fantje! MočnDžekPalec gor
Tanja
Tanja Metličar, 14.09.2020, 08:55
Bravo! Vsaj eno imam od te sezone - moje našutane tečajnike SmeškoMočn
Edino...pričakovala sem fotko tjuljenja Žalosten
komentar je bil izbrisan
Gašper
Gašper Ravnjak, 14.09.2020, 11:27
Jaa Smeško res je škoda.. kljub temu, da je naš Janez, kar nekaj časa obstal tudi v položaju nasedlega kita, se mi ni uspelo dokopati do telefona pravočasno. Tako da si lahko samo domišljate te gibe Mežik
Hvala za povabilo fanta in za čestitke Kepca