Boris Sedej | 06.07.2020

Varianta

" V slovenskem alpinizmu imamo steno, ki je zaradi veličine prepoznavna brez lastnega imena. Ter alpinista, ki je zaradi veličine prepoznaven brez priimka." Citat Andreja Grmovška v čudovitem zapisu ob preplezani Frančkovi šoli. Za seveda drugi namen pa bi lahko ta citat tudi dopolnili še z: Ter imamo varianto, ki za prepoznavnost ne rabi smeri.

Govor je seveda o Debeljakovi Varianti Aschenbrennerjeve smeri v Travniku. Ta mesec bo 70 let, odkar sta jo po pomoti zmogla Ciril Debeljak in Marjan Perko.
Izjemno dejanje za tiste čase, pa tudi dandanes se marsikateremu povprečnemu alpinistu še vedno zatresejo hlače ob pogledu na tisto monolitno vertikalo.

Pa je oni dan tisti gospod, ki ne ve, kaj drugim sam ukazuje, "izpostavil potrebo po zaščiti starejših nad 50 let". Nabor zaščitnikov in zaščitnic je bil tokrat malo okrnjen in da ne bi ostala brez zaščite, sva se z Aljošem domenila, da se bova pa kar sama pazila. Baje mladeniča to znava. Najbolje in najbolj učinkovito nekje, kjer ni ravno pretirane gneče. Tako se v nedeljo zjutraj odpraviva na Vršič in zagrizeva v 2. etapo PP, seveda v obratni smeri. Tistih grebenčkov vmes kar noče in noče zmanjkati, vmes parkrat nagaja še sneg, ampak malo pred 9 uro sva se le prikobacala do pod Aschenbrennerja. Sva pa ugotovila, da je to praktično "vrnitev na kraj zločina", saj sva lahko tudi da povsem istočasno bila tu že pred 33 leti.
V steni začuda nisva sama, že precej nad nama je naveza dveh mojstrov, ki je pa zavila v še manj obljudene predele stene.
Smer še vedno ni zlizana, prečke so še vedno izpostavljene, kamin globok in strmina neizprosna. Mogoče se je le povečala težavnost kakega dela, saj sem si sam za razliko od mladih dni tokrat drznil pomagati z dvema klinoma. Kakih zapletov nisva imela, vseeno se pa časovnica ni ravno bližala kakim hitrostnim rekordom. Po osmih urah in pol si seževa v roke na vrhu stene, zadovoljna. Verjetno bi potem morala na vrhu počakati par ur, da bi tura pridobila naziv epska, pa se nama je preveč mudilo na osvežujoči hmeljev napitek. Ampak , po Miheliču, za grande turo je pa le naneslo.
Varianta Frančkova šola Alpinistične novice 1987

Maja
Maja Gaspari, 06.07.2020, 17:20
Čestitke, mladeniča! Močn
Primož
Primož Sedej, 06.07.2020, 20:06
ooo mladeniča bravo! KepcaMočn
lepo sta vrgla rokavico mladini Mežik
Luka
Luka Pavlovčič, 07.07.2020, 10:06
Bravo mladca, super vplezavanje MočnPalec gor kam to še lahko gre Mežik