Gašper Stopar | 05.07.2020

Hud(ičev) steber

Petek zvečer, po tednu planiranja še zadnji opravki, nova jopca za Janeza (staro je onečastila mačka), pivo za Andraža (pozor, zgleda ne mara pale ale-a) in seveda Pršutko za v steno.
Pri Andražu se ustaviva za par sladkih uric spanja in neprecenljive nasvete za v smer (brez cepinov bi se verjetno kar tresla na sestopu po Hanzovi poti).

Po dobri urci dostopa prideva do snežišča. Ta čas še tako visoko, da krajna zev ob smeri sploh ne zeva in ubereva neko desno varianto za v prvi cug. Skala je hladna, skorajda da nohta, že prva štirica pa nakaže česa se lahko nadejava višje v steni.
Po par cugih z lahko orientacijo prideva do dejtalne zajede. Res lepa, kot da bi si med turo vzel trenutek časa za malo pofrikati.

Sledi par očitnih cugov, vmes tudi kakšen bolj podrt in potem prideva do zmedenega dela. Po par obračanjih iz prečk in plat uporabiva moderno metodo, v google vpiševa "hudičev steber plezanje" in res, na tretji sliki plezalec v desno poševnem kaminu, ki nama je prej deloval kot napačna smer.
Prodreva naprej in na spodnjo glavo pobolderirava čez previsek (naknadno izveva, da je bla to bolj neka najina varianta).

Od tam naprej je orientacija preprosta, okoli < zajede in nato v kaminski sistem. Avstrijske ali Blaževe variante direktno čez plate v kamine ne uporabiva. Na srečo, kajti štanta sta direktno en nad drugim in ko po < prečki prihaja Janez do mene, se polica pod mano odpre in pade v dolino.
Sledijo prehodi čez te veličastne kamine na vrhu Hudiča. Res zanimivo plezanje, tlačenje v najmanjše dele kamina, izplezavanje v rikverc in razni naluftani prehodi v plate brez šalc. Izstopa iz kamina ne zgrešiva (spet zahvale Andražu), po njem se rine do večjega melišča, kjer so na levi rumene škraplje, po katerih izstopiva.

Na koncu uletiva do preduha. Zgornji deli Hudičevega stebra res zgledajo naloženi kot hiša iz kart. Kart v velikosti hiše sicer, ampak vseeno...
Uporabiva Andražev nasvet in razširiva noge kot Jean Claude Van Damme za prehod čez previs/kamin/preduh. Priporočljiva vsaj 2 obiska joge pri Crnem za lažjo izvedbo bete.
Po 11h in 30min se nama odpre odličen razgled na vrh Prisojnika in Vršič. Super turca Smeško

Klik za večjo sliko

pod vstopom v hudiča

Klik za večjo sliko

friko zajeda

Klik za večjo sliko

mal je tud krušljiv umes

Klik za večjo sliko

adijo polica

Klik za večjo sliko

rokice nogice

Klik za večjo sliko

na vrhu

Klik za večjo sliko

še ena za fejmiče

Jan
Jan Jasnič, 05.07.2020, 22:05
Bravo fanta, res pošteno! MočnKepca
Primož
Primož Sedej, 06.07.2020, 20:08
to je to! čestitke bojsa!Kepca
Jošt
Jošt Hren, 10.07.2020, 09:44
Bravo sošolca! KepcaDžek