Tanja Kocjančič | 23.02.2020

Modec-Režek v Turski gori

S Polono sva za petek planirali Bogovsko grapo, ko se je Andraž uštulil, kot češ “kaj bosta štancali tisto prežvečeno grapo” in zaradi privabljivega prispevka Tadeja Bolte s Freeaprovda, predlagal dotično smer.

Povabili smo še Majo in se v duhu sloga Čao vlakcev odpravili v Logarsko dolino, ter otvorili še eno smer, ki se bo zelo verjetno in zelo zasluženo ponovila na spisku vzponov na Čao strani.

Ko smo bili zgodaj zjutraj skoraj v Kamniku, kjer naj bi pobrali Majo, smo se spomnili, da je moj cviling ostal v Poloninem avtu v Lj. Seveda smo morali nazaj ponj, zato se je vse zamaknilo za dobre pol ure.

Levo od Turskega žleba, s pričetkom v globoki grapi, nas je pričakala čudovita in konstantna smer, ki ponuja navpično plezanje vse od vstopa do izstopa 220 metrov više. Do nje je bilo potrebno kar nekaj napornega gaženja po snežišču do vstopa. Najprej sta vstopila Andraž in Polona, nato midve z Majo. Zeblo je precej.

Smer je bila lepo zalita, povečini betonska in "škripovska", mestoma je bil led tanek in "talarski", zamrznjena novozapadla snežna tančica je lepo pripomogla k užitku.

V prvem, najtežjem raztežaju (90°), nama je Andraž v detajlu pustil svedre. Le ta gre globoko v grapi navpično navzgor in potem proti levi. Začela je Maja, ki si zasluži svoj Čao nadimek, saj je praktično zletela čez. Dolg je bil približno 65 m, vendar sva ga na račun 5 m "štajerca" potegnile v kosu do obstoječega štanta na klinih. Drugi cug, ki gre naravnost gor, sem tudi prepustila Xeni, saj mi je prvi malo zatresel hlače. Sledil je štant na klinu, frendu in lednem vijaku. Zeblo je. Tretji cug (za katerega sem nato ugotovila, da je bil bistveno težji od drugega) gre najprej v horizontalno prečko v levo, nato pa navzgor, diagonalno proti levi ter v desno za vogalom v votlino. Približno 15 m pred udobnim sidriščem v votlini, sem ugotovila, da je nekaj vijakov ostalo za Majinim pasom in sem ostala samo še z enim. P****. Ker je smer šla za vogal in nisem vedela kaj točno me čaka, sem raje naredila sidrišče (na dveh cepinih, zadnjem vijaku in lednem klinu). Nohtalo je. Medtem je Maji mimo glave z višine zletel vijak, za katerega smo kasneje ugotovili, da ni od nobenega od nas. Ta vijak še danes ostaja misterij. Zadnji raztežaj, ki gre pod izrazito zajedo rahlo diagonalno v desno, sta Andraž in Polona s 70 m vrvjo potegnila v kosu, midve pa sva morali štantat še vmes, spet na (sumljivih) obstoječih klinih in enem vijaku (ziher je ziher). Zadnje sidrišče smo naredili s snežnimi sabljami. Na koncu je tako naneslo, da sva smer zlezli v 6ih cugih, namesto v 4ih in posledično bistveno kasneje izplezali. V celotni smeri najbolj prav pridejo kratki vijaki, za katere se večinoma lepo najde prostor.

Kot rečeno, smer je konstantna, rahlo cik-cak-a, zares se spočiješ samo na sidriščih (no, če nisi ravno v visečem štantu sredi 80° naklonine) in nato na vrhu. Ravno tako je bil konstanten tudi mraz in pa sunki ledenega vetra na vrhu.

Sledil je sestop čez Turski žleb in pivo v Logarski dolini.

Pridružujeva se mnenju, da so ledni klini in snežne sablje res uporaben pripomoček!

Menimo, da je ocena smeri v trenutnih razmerah: AI3+,90/60-80

Še izjave so-udeležencev ture po preživetem dnevu na -10 stopinj (chill factor -20):

Andraž: "Poln kur** mam te zime, jst bom sam še na bolderje hodu!"
Maja: "Koook huda smeeer! Srčka"
Polona: "Nikol več! Dobr da grem jutr v savno...(obrne se k Andražu) A mi boš prodal uni dve sabli?"

Klik za večjo sliko

vrisana smer

Klik za večjo sliko

dostop

Klik za večjo sliko

vstop

Klik za večjo sliko

čakajoč Modec-Režeka oz. Megušar-Avblja

Klik za večjo sliko

prvi cug - Avbelj otvori smer

Klik za večjo sliko

prvi cug nazaj

Klik za večjo sliko

drugi cug nazaj

Klik za večjo sliko

drugi štant

Klik za večjo sliko

tretji cug

Klik za večjo sliko

tretji cug nazaj

Klik za večjo sliko

proti votlini, kjer je zadnji oz. predzadnji štant

Klik za večjo sliko

pred votlino

Klik za večjo sliko

v votlini

Klik za večjo sliko

iz votline

Klik za večjo sliko

4. oziroma 5. cug

Klik za večjo sliko

proti izstopu oz. 6. cug

Klik za večjo sliko

izstop

Klik za večjo sliko

študija najnižje naklonine v smeri - drugi štant

Klik za večjo sliko

"fun" fact