Andrej Erceg | 19.01.2020

Skozi graben na Lipnico

Lipnico sem sredi tedna slučajno ”odkril” (verjetno sem jo že kdaj videl a ne opazil), ko sem na fotki oprezal za bolj razvpitimi sosedi. Kratek dostop in enostavna linija vzpona skozi Lipni graben s pridihom nepredvidljivega raziskovalnega lomastenja po, kot se je izkazalo, strmi zmrznjeni zemlji in travi ter bele flanke višje gori, so me prepričali, da se je zgodaj zjutraj vredno zbuditi.
Po praskanju v kopnem grabnu sem se na 1400m znašel na snegu, smuči pa sem nataknil na izstopu iz grape. S srenači sem nato nekaj časa cikcakal na trdi podlagi, zgoraj pa sem se spet preobul v dereze.
Spustil sem se z vrha med skalovjem po povezanem in primerno zmehčanem snegu do snežišča, na njem vijugal po nekoliko stenstanem pršiču, nadaljeval v grapo do višine 1600m ter si za konec privoščil še eno žmohtno telovadbo ob potoku na našpičenih podplatih.
Lepa tura, ki v danih snežnih razmerah ne bo doživel navala.

Klik za večjo sliko

The Lipnica

Klik za večjo sliko

Prednja glava brez las

Klik za večjo sliko

Lipni graben

Klik za večjo sliko

Saluti a Špik

Klik za večjo sliko

Velika Dnina nana

Klik za večjo sliko

Z vrha

Klik za večjo sliko

strmo.

Klik za večjo sliko

Sonožni podpis

Jakob
Jakob Kovač, 20.01.2020, 18:20
Huh hudo! Močn Pred 2 letoma smo 4-je iz ČAO-ta napadali Špik, spodaj malo zalutali, naposled pa po spremembi cilja smučali ravno to grapo, skozi katero je takrat aprila potegnil plaz in so bli zaradi njega vsi skoki narejeni, čeprav ne najbolj udobni za smučat. Smo se pa že takrat spraševali, kolikokrat je grapa sploh vredu narejena za smučat ...
Marko
Marko Žos, 11.02.2020, 19:39
Palec gor Škoda ker ni bil sneg do dol, res je dolga če je zalita cela.
Takrat je bila res super: https://www.youtube.com/watch?v=nYJ0DkqTojc
Andrej
Andrej Erceg, 12.02.2020, 19:27
Lepo! Zgleda, da bom moral še enkrat gorSmehljaj