Blaž Germek
Datum
10. september 2018
Soplezalec
Irena Gričar
Gora /stena
Travnik
Smer
Aschenbrenner
Dolžina
600m
Ocena
VII+ / IV-VIl
Plezal/a prvi/a v navezi
Prost vzpon

Napeta smer, lepi prosti prehodi, večinoma zelo dobra skala. Nabito, kjer se rabi oz se folk povleče čez.


Primož
Primož Buh, 11.09.2018, 01:14
Kje si pa ti v Ašenbrenerju VII+ našel? A to si šel po zajedi levo od strehe namesto desno na bunker, al si kje drugje falil?
Blaž
Blaž Germek, 11.09.2018, 08:15
Ocenjevalna lestvica je že dolgo odprta navzgor, proste ocene smeri (in večine klasičnih pri nas) paj e iz začetka obdobja prostega plezanja, ko še ni bilo referenc, je pa to seveda moj občutek težavnosti, ki bi moral biti primerljiv s težavami v normalnih plezališčih. Sfalil pa nisem nič, ker je naravna linija in tudi nabitost se vidi.
Primož
Primož Buh, 12.09.2018, 11:30
Zdaj so pa že neke referenca kar se prostega plezanja tiče in raztežaj na bunker se mi zdi taka referenčna šestica. Z uvajanjem svoje lestvice ustvarjaš samo neporebno zmedo.
Jurij
Jurij Rous, 13.09.2018, 10:57
Smeri sicer še nisem plezal, menim pa, da ima Primož prav. Spreminjanje obstoječih, že davno uveljavljenih ocen, še posebej pri smereh, ki so vsako leto (pogosto) ponavljane, vnaša nepotrebno zmedo. Vsak alpinist (pa tudi pripravnik) ve kaj pomeni VI+ in kaj lahko od VI+ pričakuje, zato dodatno rangiranje smeri niti nima smisla. Je pa to lahko podobna debata kot, na primer zadnja aktualna tema vrtati ali nevrtati.
Miha
Miha Jemec, 13.09.2018, 01:28
Če že želiš napisati, da kakšna ocena ne štima bi bilo predvsem dobro, če napišeš kaj je tvoja ocena in kaj je uradna. Drugače bo res zmeda, če bo vsak pisal po svoje. Zame ta moment gotovo ni nobena smer lažja kot VII Smeško
Blaž
Blaž Germek, 14.09.2018, 02:00
Naj potem malo razširim svoje mnenje glede ocenjevanja alpinističnih skalnih smeri. Glede na to, da zadnje čase malo več spet plezam v hribih, prihajam do osebnega spoznanja, da nekatere smeri bistveno odstopajo od težav, ki so opisane v skicah/opisih in realnimi težavami oz z ocenjevanjem realnejših razmer v določenem območju plezalnih smeri. Je kar nekaj smeri, ki bi po mojem mnenju mogle biti revidirane in ena izmed njih je tukajzadevni Aschenbrenner. Podatkov o smeri je na netu relativno malo in še vedno je kanon vodnik Naše stene. In prav tu se mi stvari ne pokrijejo. Vodnik je star že več kot 30 let (in glede tehničnih podatkov in defininiranosti načinov vzponov zastarel) in konkretna smer je že takrat imela sloves in razvpitost, ki ji sicer ne oporekam, se pa ne strinjam s tem, da so smeri tega tipa (in ne samo te) nedotakljive in skoraj da ne tabu, glede v tem primeru ocenjevanja. Smeri se zaradi različnih dejavnikov spreminjajo, vmes se je odprla lestvica ocenjevanja in s tem do neke mere pride do inflacije ocenjevanja težavnosti plezanja, oprema je drugačna,... In v tem primeru se ne strinjam z opisom težav v vodniku, ker mi je po izkušnjah enostavno težje in to pravico sem si vzel in tako kot vedno sem to zabeležil med svoje vzpone na tej strani. Mnenja sem, da bi se mogle alpinistične skalne smeri tako kot športne smeri ocenjevati subjektivno, da šele korpus subjektivnih ocen doprida k večji objektivnosti. In ker tega ocenjevanja (še) ni mogoče izvesti na kakšni javni strani, ki bi si to drznila in s tem prepihala in tako topiko osveževala (in s tem opise smeri), je zaenkrat samo tu.
Andrej
Andrej Erceg, 14.09.2018, 05:35
Norc!Džek