Naj slika

Novice

Prijava

Pomagajo nam

InfoHit
Kibuba
Brinox
ClimbersOnly shop
CHAO
Proteini.si
Stihl
Actionmama
DUMO

Dolgi športnoplezalni vzponi

 
datum plezalec/ka gora - smer težavnost - dolžina    
22.10.2017 Miha Jemec  Paklenica-Gospodari kiše  6a+ 6a+   120
Soplezalec:Boris Sedej
21.10.2017 Tadej Dobravc Verbič  Rotelstein (Grazer Bergland)-Jagersteig  7- A0 (7+) 7- A0 (7+)   240 m
Soplezalec:Anže Mihevc
Komentar: Smer od daleč zaradi poraščenosti hriba ni prav vabljiva, a od blizu je slika povsem drugačna. Odlična skala postreže z vrsto (predvsem platastih) izzivov, dobrim oprijemom in možnostjo dodatnega nameščanja varovanj. Slednje sicer skoraj ni potrebno, saj je smer (razen po prvem detajlu 7-) zgledno navrtana. Ima par težjih mest, a ta so kratka, tako da ne navija preveč. Detajl smeri 7+ je povsem na vrhu, je pa precej frikovski - sprva je videti skoraj nemogoč, a ko osvojiš oprimke in kombinacijo, je "zlezljiv" (če le nisi manjši od 175 cm; za manjše nimam ideje). :)

Bila je volja za vnovičen poskus s spustom in ponovitvijo zadnjega raztežaja, a prsti so brez vmesnega počitka postali "hrenovkasti" in v drugem poskusu se je zame detajl začel še prej kot prvič, zato ni imelo več smisla. :) Ni šlo drugače kot ponovno se prijeti za komplet, potem pa hop na "šalco" na levi strani in čez rob na vrh smeri. Tako je bil zame najtežji prosto splezan razteža
21.10.2017 Andrej Erceg  Južna stena Planjave-Sreča na vrvici  7c (7b+/A0) 7c (7b+/A0)   300 m
Soplezalec:Andrej Grmovšek
Komentar: Smer poteka v neposredni bližini smeri Cinca Marinca. Obe smeri je pred leti navrtal Blaž, le da Sreče ni dokončal. Verjetno bi tako ostalo še dolgo, če ne bi Grmo pred dvema letoma z Nejcom Pozvekom pomotoma zavil v nedokončan projekt. Preplezano mu je bilo dovolj všeč, da me je kasneje povabil, da smer zaključiva. Od spodaj sva navrtala tri manjkajoče raztežaje. Smer je nato samevala dve leti, dokler je ni pred dobrim tednom Grmo napadel skupaj z Žigo Oražmom, ki je smer splezal prosto. Grmotu je malenkost sfalilo v najtežjem raztežaju.Tokrat je bila zgodba obrnjena. Grmo je smer splezal prosto, za odtenek večja malenkost v zahtevni in zanimivi prečki natežjega raztežaja, pa je zmanjkala meni. Poleg tega sem večino raztežajev plezal kot drugi. Smer je res dobra, tako da upam, da bo naš Blažek v bližnji prihodnosti zbral motivacijo, da narediva še ČAO prosto ponovitev smeri. Še približne ocene raztežajev: 5c,6b,7a,7b+,6b,7a,7a,7c,7a
21.10.2017 Irena Gričar  Rotelstein (Grazer Bergland)-Elfengarten  5- (4, A0) 5- (4, A0)   340m
Soplezalec:Tina
21.10.2017 Miha Jemec  Paklenica/Aniča kuk-Albatros  7a (5c A0) 7a (5c A0)   350
Soplezalec:Boris Sedej
Komentar: Lepa smer. Tudi 5c in 6b raztežaji so mi bili (pre)težki. Boris pa kot v najboljših letih. Če bi bila 7a kje drugje in ne ravno na začektu, bi jo mogoče še friknu.
21.10.2017 Anže Mihevc  Rotelstein (Grazer Bergland)-Jagersteig  VI A0 (PP VII+) VI A0 (PP VII+)   280 m
Soplezalec:TDV
Komentar: Dobra smer z zelo dobro skalo in z dobrim vmesnim varovanjem! Je pa res, da je precej kaskadasta in nimaš občutka stenskega plezanja, raztežaji pa so čisto frikovski. S TDV-jem sva se borila in se naplezala :) Bil je fajn ČMAR-ovski vikend! :)
15.10.2017 Maja Gaspari  Glinščica-Spigolo Verde  IV/III IV/III   140m
Soplezalec:Urška Mihoci
Komentar: Res čudovita smer za začetnika za plezat naprej. To je bila tudi moja krstna dolga športnoplezalna smer. Žal je nekoliko prekratka :)
15.10.2017 Urška Mihoci  Glinščica - Spigolo Verde  IV/III IV/III   140m
Soplezalec:Maja Gaspari
Komentar: Fuuuul dobr! Smer za vse "začetnike", ki bi radi kej naprej splezal :D Ima tudi malo alpinističnega pridiha. Samo 2 štanta sta dejansko na svedrih :D
15.10.2017 Danilo Patarčič  Dabarci, Rujičin kuk-Singing in the rain  V-VI V-VI   100m
Soplezalec:Janez Smole - Čenč
Komentar: Prespala v Ravnem dabru zunaj,koča zasedena, ponoči je bilo pod nulo.Pri plezariji imela hodo smolo z Madžari( počasnost, padec Madžara na ključnem mestu) in jih na prvem štantu v hudi vročini čakala 2 uri nato pa smer zlezla na horuk v pol ure in odšla na morje.
14.10.2017 Danilo Patarčič  Velebit, Simonović stapina, SV stena-???  VI/A0 VI/A0   110m
Soplezalec:Janez Smole- Čenč
Komentar: Prava avantura. 5ur vožnje do zapuščene vasi Bristovec na Velebitu,spanje, 3 ure dostopa, nobenih podatkov o smereh v največjem monolitu na velebitu, težko plezanje po izjemno gladki steni stuba, čudovita pokrajina, 2 uri sestopa nato pa pivo in namakanje v mrzlem morju.
14.10.2017 Jasmina Zajc  Panettone del Pal Piccolo-Via della rampa  5c+ 5c+   170m
Soplezalec:Metka
Komentar: Simona jih zna predlagat. Konkretna plezarija, še posebej, če misliš, da lezeš max 5b;)
Vroč dan, nora skala, super družba, to je to!
08.10.2017 Maja Gaspari  Anića kuk - severna stena-Kamasutra  5b/b+ 5b/b+   150m
Soplezalec:Boris Sedej
Komentar: Drugi dan se je Boris prijazno strinjal, da greva v dve lažji smeri, Kamasutro in Trik.

Smer zahteva nekaj plezanja po platkah, kjer pa je skala nekoliko manj groba kot v Paklenici sicer. Kljub moji "ljubezni" do platk je šlo in moram reči, da je smer res fajn :)
08.10.2017 Maja Gaspari  Anića kuk - Stup-Trik  5a/a+ 5a/a+   125m
Soplezalec:Boris Sedej
07.10.2017 Maja Gaspari  Anića kuk - Stup-Leva Tržiška  5c, A0 5c, A0   120m
Soplezalec:Boris Sedej
Komentar: Lepa smer, ki ves čas drži in je bila zame kar (sicer lep) zalogaj. K temu je dodatno pripomogel izjemno močan veter, ki je, višje kot si bil, pihal z res neprijetnimi sunki. Cilj je bil, da bi podaljšala v Brid za veliki čekić (opravila sva že prečko v omenjeno smer), vendar pa so 1) pozen vstop v smer, 2) ne moja najhitrejša plezarija in 3) izjemno močan veter pripomogli k odločitvi, da sva raje abzajlala. Veter je pri abzajlu prvih nekaj metrov štrik nesel praktično horizontalno in ga je moral Boris na spodnjem štantu "fiksirati" s polbičem, saj ga sam ne bi mogel zadržati. Kar je seveda predstavljalo svojevrsten izziv. Ugotovila sem, da je prusikarjenje izjemno koristno ne samo za napredovanje čez težke dele smeri, ampak tudi za reševanje štrika, ki se je zaradi vetra zataknil za lusko in ga z razdalje ni bilo mogoče iztakniti. Nižje se je veter čudežno umiril. Zgleda sva bila tisti dan v napačnem delu Anića :)
30.09.2017 Tadej Dobravc Verbič  Debeli vrh-Katedrala  VI+/IV VI+/IV   330m
Soplezalec:Maja Gaspari
Komentar: Ajde, objavljam vzpon še jst, bl zarad slikic. :)

Slika 1: Smer v vsej svoji lepoti :)
Slika 2: Vrhunska skalna frikarija :)
Slika 3: "Streha" v najtežjem raztežaju :P

Ok, resno: ta najtežji raztežaj je res lep, sicer pa je bil meni osebno, sploh z velikih ruzakom na hrbtu najbolj neroden začetek zadnjega raztežaja, kjer prečiš v desno z rokami skoraj v isti višini kot so noge. :) Najbrž obstaja tudi bolj eleganten način, a ga nisem našel.
30.09.2017 Maja Gaspari  Debeli vrh-Katedrala  (V,A0)/IV (V,A0)/IV   330m
Soplezalec:Tadej Dobravc Verbič
Komentar: Gašper je v svoji objavi opisal vzpon. Skala je večino smeri super "pakleniško" groba (z izjemo prvega in zadnjega cuga), prevladujejo "radiatorji" (in nekaj trave). Tadej me je poslal naprej v oba cuga ocenjena s 3 (sta se mi zdela malo prelahka, da bi napisala, da sva plezala izmenično). Prvi je precej položen in poln "radiatorčkov". Ne Petra ne jaz v tem cugu nisva našli obljubljenih svedorovcev, tako da sva cug zlezli brez vmesnega varovanja, kar pa vseeno ni bil velik problem. Druga 3-jka je v večini travnata. Cug VI+ oz 6a je res dober in prav tako poln radiatorjev. Ves čas drži, vrhunec pa je kratek previs, kjer sem izkoristila pomožno vrvico, zaradi česar smeri nisem zlezla prosto in sem si tako "prislužila" oceno V,A0/IV.
30.09.2017 Peter Mrak  Begunjščica -Janc-Mali  IV+ IV+   >160m
Soplezalec:Matej Likar
Komentar: Zjutraj vreme ni kazalo, da bi bilo na Vršiču v redu, zato sva zavila na Ljubelj. Pred par leti sem jo plezal pa mi ni ostala v super lepem spominu. Zdaj se mi je zdela kar lepa Matej pa je bil celo navdušen nad skalo. Stena je bila rahlo mastna pa je vseeno šlo. Je pa bližje 200m po dolžini štrika. Navrtanost ni pakleniška, v drugem, šodrastem cugu ni nič, niti se ne da nič pametnega uredit. Treba je imet vsaj set metuljev. Včasih je malo moteč hrup ceste spodaj. Super za po službi ali dopoldne pred kosilom.
30.09.2017 Andrej Otovčevič  Osp-Medo  5c 5c   110m
Soplezalec:Leon
Komentar: Tko na izi...
30.09.2017 Gašper Vidmar  Debeli vrh, južna stena-Katedrala  6a 6a   300 m
Soplezalec:Petra
Komentar: Čeprav je dan zgledal precej neobetaven, se je nato razjasnilo in bilo celo za kratke rokave.
Smer išče težave v lahkem svetu, je pa najtežji raztežaj pravo veselje.
Cel cug radiatorjev, plat in celo previsa.
Navrtano dobro, sestop precej rušnat.
30.09.2017 Jasmina Zajc  Velika Baba -Nova centralna  IV+ IV+   700 m
Soplezalec:Metka
Komentar: Še zjutraj so vremenarji napovedovali sonček, ampak midve ga cel dan nisva videli. Sva pa ugotovili, da zmoreva tole splezati tudi v megli, snežnih zaplatah na parih mestih, mokrih platkah, z zmrznjenimi prsti in prehladom. Sva pač malo pohiteli. Računam da drugo leto ponovimo v večji zasedbi in z lepšimi razgledi:)
29.09.2017 Maja Meško  Strogir-Weg der untergehenden Sonne  5a+ 5a+   135m
Soplezalec:Anže
Komentar: Za to smer je med prvomajskim potepanjem s Špelo in Alenom zmanjkalo časa, pa sva jo šla pogledat za začetek dopusta. Fina smer s pakleniškimi žlebiči in je kar škoda, da ni malo daljša. Na vrhu nama veter ni pustil predolgo uživati v razgledih in sva hitro sestopila (abzajl z enojno 80m vrvjo).
29.09.2017 Anže Mihevc  Strogir-Weg der untergehenden Sonne  5a+ 5a+   135 m
Soplezalec:Maja
Komentar: Prvi raztežaj super plata, v drugem raztežaju kratek detajl in zadnji raztežaj fina plezarija. Imela sva sonce in lep razgled na morje. Na vrhu je kar precej pihalo. tako da sva hitro odabzajlala v zavetje :)
27.09.2017 Ahac Istenič  Aniča kuk-Albatros  7a 7a   340m
Soplezalec:A. Pavšek
Komentar: Presenetljivo je šel prvi raztežaj na sajt.. nadaljevanje smeri pa top! :)
23.09.2017 Urška Mihoci  BELA PEČ - Šipa  VI- VI-   100m
Soplezalec:Peter Mrak
Komentar: Super smerca za vse ljubitelje platk! :D Ta težji raztežaj sem šla jaz naprej in sem bila najbolj vesela, ko sem lahko sredi plate not dala frenda št. 2. :D Res je vse na nogice... super plata :) ampak vse drži :D
Po plezanju sva se pa zapeljala še mal naprej in sva prišla do neke koče, ki ni koča ampak je vikendica od "gospe" Irme, kjer sva dobila za pit in za jest in to tooook dobr! Domače, okusno, vrhunsko!
Aja, sva jo pa oba friknla! Itak! :D
23.09.2017 Peter Mrak  Bela peč -Šipa  VI-/IV VI-/IV   100 m
Soplezalec:Urška Mihoci
Komentar: Zelo zanimiva izkušnja po plezanju, ko sva se zataknila v bajti kakšen kilometer proti planini Javornik. Na steni znak GRS obvescevalna točka. Popila sva pivo in pojedla super filane paprike. Ko sva hotela plačat, Irma ni hotela nič slišat o tem, in izkazalo se je da je bajta Irmin vikend, kjer se pogosto zadržujejo Tržiški GRSjevci in ima pomenljivo ime "živi pesek". Tudi midva sva skoraj obtičala zaradi neverjetne gostoljubnosti in odprtosti vseh prisotnih. Irma šiva kombinezone naši skakalni srenji, ki živi pesk menda tudi dobro pozna. V glavnem neverjetno domač sprejem, kljub temu da sva praktično uletela nepovabljena. Bajti se reče Pr' Zdravc.

Plezarija je bla pa jasno tud super.
23.09.2017 Jana Šercer  Glinščica-Zeleni raz  IV/III IV/III   140m
Soplezalec:Jasmina Zajc
Komentar: Kratka, ampak luštna. Nasvedrana, ampak ne na gosto. Ne samo plezarija, ampak tudi lep izlet. :)
23.09.2017 Jasmina Zajc  Glinščica - Cippo Comici-Spigolo verde  IV/III IV/III   140m
Soplezalec:Jana Šercer
Komentar: Lušten dan, (pre)lahka smer, ampak je bilo pa več časa za sprehod po tej lepi dolini
22.09.2017 Jakob Kovač  Vipava/Steber-Steber  4c 4c   35m+95m
Soplezalec:Gregor Kovač, Valentina Rutar Polanec
22.09.2017 Jurij Rous  Mali Draški vrh-Sarda  V+/IV V+/IV   110 m
Soplezalec:Špela Premzel
Komentar: S Špelo sva včeraj obiskala južno, navrtano steno Malega Draškega vrha od zakoncev Relja, ki premore tri smeri. V celoti sva splezala najmlajšo z datumom 8.7.2017, torej prav veliko ponovitev še ni imela. Menim, da stena ni vredna obiska. Vse skupaj je bolj kot ne posiljeno, slabo navrtano (vsaj kar se tiče smeri Sarda in Štacjon - v kateri sem ravno iz tega razloga obrnil), prekratko, velik plus je edino lep ambient. Končni slab vtis o steni (če temu sploh lahko rečem stena?) je popravila zelo dobra družba :).
13.09.2017 Tadej Dobravc Verbič  Begunjščica-Smrketa  VI+/V+ VI+/V+   160m
Soplezalec:Špela V.
Komentar: Fajn je bilo spet plezat po dolgem času. Poka v 3. raztežaju je kar zanimiva, za napredovanje prav pridejo tudi komolci in kolena.

1
2
>
37