Jurij Rous | 10.09.2009

Potepanje po Grčiji

Z Ireno sva se dobrih 14 dni potepala po Grčiji. Obredla sva velik del celinske Grčije kot tudi obale. Oboje je zelo lepo. Celinska Grčija je tista, kjer se skrivajo lepi gorski kotički (celotna Zagorija in Olimp, katerega najvišji vrh je Mytikas, 2918 m) in za plezanje zanimive skalne formacije (Meteora).
Še nikoli nisem doživel, da bi isti dan stal na višini 2918 m in se po 4-5 urnem sestopu kopal v prelepem, čistem morju. Presenečen sem bil tudi nad čistočo in redom gorskih koč ter prijaznostjo Grkov.
Sicer se je na najvišji vrh Olimpa z alpinističnega pogleda lahko povzpeti, za nekega povprečnega gornika pa to ni več lahek zalogaj, saj ponekod plezaš II-II+ brez pomoči skob, klinov in jeklenic. Torej samo ti, skala in kak sveder na najtežjih mestih, katere verjetno koristijo gorski vodniki za svoje kliente.
Prav tako sem bil vzhičen nad skalnimi formacijami v Meteori, kjer na nekaterih ležijo lepi samostani. Od daleč mi ni bilo prav nič jasno kako se tod pleza, torej po teh navidez monolitnih skalah. Še le, ko prideš blizu ti postane jasno, da gre za neke vrste konglomerat. Plezanje je pa na psiho. V smereh težkih V, VI so svedri narazen 4-7 m in ponekod tudi več. Dodatnega varovanja v tistih smereh, katere sem jaz plezal ni bilo moč koristiti. Torej so bile jebe, frendi in ostala ropotija čisto neuporabni. Ampak gre tudi brez tega sploh, ko si pridobiš nekaj kilometrine. Skratka, meni se je zdelo daleč od varnega športnega plezanja. Vsekakor pa je bilo zanimivo in vredno okusiti. Kaj več pa vam bodo povedale slikce.