Naj slika

Novice

Prijava

Pomagajo nam

InfoHit
Kibuba
Brinox
ClimbersOnly shop
CHAO
Gornik.si
Stihl
Actionmama
DUMO

Matjaž Tavčar, 28.01.18

Triglav iz Krme

Pri poplavi prispevkov tega plodnega vikenda, manjka samo še en "pohodni". Želja prijateljice je bila osvojiti Triglav pozimi in pri tem sem ji z veseljem pomagal :) . Vremenska napoved, predvsem za soboto, najprej ni zelo obetala, pa se je vreme čisto obrnilo. Na bolje. Z avtom sva komajda uspela pridrajsati do Kovinarske koče v Krmi, čez Kalvarijo (kako primerno ime...) nato do Kredarice in drug dan na vrh. Vreme je bilo enkratno, večinoma brezvetrje, razgledi za milijon evrov, mraza pa nobenega. Zato je tista zoprna prečka pod Malim Triglavom, zaradi mestoma bolj zmehčanega snega, nazaj grede zahtevala še večjo zbranost...Vse je lepo uhojeno, večina jeklenic je nad snegom in precej olajšajo vzpon. Smučke sem na sestopu s Kredarice zeeeeelo pogrešal in s privoščljivo foušijo sem opazoval vse turne smučarje, kajti Krma se nazaj grede reeeees vleče...Res je najdaljša od triglavskih dolin :)

Na Kredarici nas je prespalo okoli 20. Triglav je bil ta vikend precej oblegan, vendar gužve na vrhu ni bilo, saj smo se pametno razporedili čez dan :) Nisem pa vedel, da je pozimi na Kredarici tak luksuz!!! Sem mislil, da se dobi samo za prespat...Bom kar citiral oskrbnika: "Razlika je pozimi samo v tem, da nas poleti tu dela 10, pozimi sva pa dva". Prostor kjer je šank, je lepo ogrevan, za jest je na voljo jota, ričet, pasulj z mesom, klobase, za pit pa seveda pivo, radler, borovničke, šnops, medica, kava, čaj in sokovi in še kaj...dobi se tudi sladkarije, ni da ni, za zajtrk celo ham&eggs, pa še wi-fi super dela :) Sobe z ležišči res niso ogrevane (je pa dek za izvoz), vode v wc-jih seveda ni, je pa dovolj wc papirja :)

In do pred kratkim tudi nisem vedel, da je takoj pod Kredarico Ivačičeva jama, v kateri rastejo ledeni kapniki tudi s tal...Res lepo. Na drugem koncu jame je tudi izhod, vendar je ta do pomladi zaradi snega navadno zaprt...Prilagam fotko vhoda in izhoda, ki sem jo našel na internetu, ter tale link o jami...Sem se sigurno še vrnem z boljšo čelko in boljšim fotoaparatom!Tu, malo naprej od pastirske koče
Tu, malo naprej od pastirske koče "Prgarca", je pomembno razpotje...levo se gre v smeri Planike čez...