Nikola Mamula | 13.03.2017

Vrtača, Y in južna grapa

V petek zvečer sva z Matjažem Petricem študirala kaj lahko izpelje gorsko-primorski, slovensko-hrvaški par za vikend. Po dva spita Šerifa je padla odločitev, gremo na Vrtačo. Plan je da gremo iz Ljubelja na Zelenico pa čez Suho ruševje na Vrtačo po Y grapi, potem po Južni grapi na drugo stran dol.
Po standardni proceduri, pekarna, burek, kava, gremo proti Ljubelju. Prvih par sto metrov nesemo smučke/board na ruzaku do prve izravnave kjer se začne sneg. Vreme je odlično, malo pihlja ampak v hrbet in lepo debatiramo in gremo proti Zelenici. Gor nardimo kratko pavzo za vodo in gremo naprej proti Suhem ruševju. V Žlebu začne močneje pihat tko da flis iz Decathlona (ki je sicer dober za sestanke) podebljam iz Decathlon puhovkom ter nadaljujemo do vstopa v Y grapo v Vrtači. Razmere so odlične, gužva ni prevelka in smo hitro na vrhu Vrtače. Za spust se odločimo da Matjaž boarda po Južni grapi jst pa smučam okol nekaj nižje od vrha. Pri koči pri izviru Završnice si privoščimo še eno pavzo glede na to, da smo plane uspešno realiziral in imam jst čist zguljena stopala zarad ozkih pancerjev. Na Zelenici sledi pivo in spust po zaledeneli smučarski stezi.
Tura je bila zelo lepa in tehnično lahka kar je za mene bilo odlično. Matjaž je itak boardal že skoraj vse slovenske hribe in se pokazal kot odličen vodič. Konstatiral smo da gorsko-primorski par zmore še kakšno lepo turo Smeško

Klik za večjo sliko

Matjaž smučar a.k.a. Kalle Palander

Klik za večjo sliko

Kapa style by: Anže Mihevc