Naj slika

Novice

Prijava

Pomagajo nam

InfoHit
Kibuba
Brinox
ClimbersOnly shop
CHAO
Gornik.si
Stihl
Actionmama
DUMO

Boris Berce, 19.02.17

Turna smuka v Visokih Turah

Pretekli teden sva uživala med vršaci v Visokih turah, v zatrepu doline nad Huettschlagom (Grossarl). Dolino sva izbrala glede na stanje snežne odeje, ki je tam na vzhodnih in severnih pobočjih v primerjavi z letošnjo zimo drugod, kar optimalna. Ker je dolina lepa, izbira ciljev velika, bo morda pritegnila še kakega navdušenca, pa sva zato pripravila kratko poročilo.

Kreuzeck 2204m
Na prvi hrib Kreuzeck, sva se za spoznavanje terena, podala iz planine Halmoosalm (1300 m), do kamor se da po strmi gorski cesti (s 4X4), kar udobno pripeljati. Preko planine Karteisalm sva se povzpela na planoto pod vrhom, od tam pa v zmernem vzponu na vrh. Za smučanje sva izbrala vzhodno obrnjeno širšo dolino, kjer sva našla trdo napihano kložo, ki se večinoma ni predirala. Kasneje je bil sneg vseh sort - od grifig klože, napihanca, zastrugov, pa vse do krasnega pršiča v gozdu.

Karkogel 2087m
Naslednji dan sva izbrala cilj na nasprotni strani doline, saj sva predvidevala, da bo tam več pršiča, pa tudi snega nasploh. Od kmetije Steinmannbauer sva se povzpela do lovske koče (Jagahaus) na planini Hirschgrubenalm, od tam pa najprej strmo skozi gozd do planotastega sveta in nato na vrh. Za smučanje sva najprej prečila greben v severovzhodni smeri in desno našla široko, zgoraj relativno strmo grapo, polno pršiča. Spust po njej naju je pripeljal nazaj do lovske koče, nato pa je sledil še zaključni šus po gozdni cesti do izhodišča in do znane gostilne Aschaustadl (kjer se podobno kot pri nas pri Aljažu na Dovjem, zbirajo turni smučarji). Hkrati sva ta dan odkrila še cilje za prihodnje dni – še tri vrhove v istem grebenu.

Spielkogel 2144m
Izhodišče za ta hrib je enako kot za prejšnjega, le da se nad »Jagahauslnom« v gozdu obrneš levo in slediš označeni planinski poti, ki te pripelje na široka pobočja nad planino Aschlreitalm. Od tu se v zložnih okljukah (japajade – avstrijska špura je šla kar direkt) povzpneš pod strm in malce izpostavljen vršni greben ter po njem na vrh. Za smučanje sva se držala leve manj osončene strani in spet našla krasen pršič skoraj do planine, nato pa po utečeni poti do Aschaustadla, kakopak.

Plattenkogel 2273m
Za vzpon na ta vrh je iz parkirišča v zatrepu doline, potrebno premagati najprej kar neprijeten enourni vzpon po strmem in zdrsujočem Moderegggrabnu (ker je to tudi edina pot navzdol, špure ni oz. je zdrsana od vračajočih se smučarjev). Muke so bile hitro pozabljene, ko so se nad istoimensko planino odprli čudoviti razgledi. Z višino je sneg še naraščal in kar je najboljše - sonce snega večinoma še ni predelalo in spet sva našla obilna polja pršiča ... saj ne da bi se hvalila .... potem pa po zmerno nagnjenem pobočju na vrh Plattenkogla. Opast pod vrhom je bila že prebita in pobočje že na široko porisano z vijugami. Kljub temu sva kot dva zaprisežena levičarja levo od vrha našla nedotaknjeno flanko in nato juhuhu do planine Modereggalm, od tam pa v dolino le še rodeo po grabnu in z novimi Salzburškimi prijatelji v Aschaustüberl na rehidracijo.

Filzmooshohe 2072m
Poslabšanje vremena s sneženjem in meglo v petek (ter »izgubljeni sončni dan na Grossarl/Dorfstein-skem smučišču«), naju je prikrajšal za vzpon na Mandlkogel, naslednji vrh v grebenu in soseda Plattenkogla. Zapeljala sva se do konca doline Ellmautal, do parkirišča na 1300m in v romantičnem sneženju sva dosegla planino Filzmoosalm. Nad planino sva sledila markirani poti in ob slabi vidljivosti ter količkih pastirske ograje dosegla najvišjo točko tega dne - Filzmooshohe. Do vrha Filzmooshoerndla sva imele po smerokazu še 30min, vendar je bilo nadaljevanje v slabi vidljivosti nesmiselno. Tudi zgornji del smuke je bil bolj tipanje, potem nad planino pa je bilo še celo nekaj pršiča in nato le še hiter spust po zasneženi poti.

Loosbuehel 1984m
Ker je ponoči snežilo, sva zadnji dan kljub meglenemu jutru upala na kak zavoj v svežem pršiču. Spet sva se odpeljala v Ellmautal in tokrat ubrala levo pot proti koči na Loosbuechel Almu. Preko senožeti sva se hitro dvignila do in nad kočo in po zmerno nagnjenemu pobočju dosegla megleni vrh. Že spodaj sva gledala široko dolino nad kočo, ki se je izkazala za optimalno, saj sva po njej uživantsko surfala po kakih 10-15 cm svežega pršiča. Potem pa v kočo na zasluženi apflštrudl in vrček rumenega.

Takega izleta se bom še udeležil.

Kreuzeck
Kreuzeck
trda kloža
trda kloža
proti Karkoglu
proti Karkoglu
tajništvo
tajništvo
Spielkogl
Spielkogl
Jagahaus
Jagahaus
Medaljerosa - ker je ravno svetovno prvenstvo v St. Moritzu
Komentar ikona Medaljerosa - ker je ravno svetovno prvenstvo v St. Moritzu
megle se plazijo čez hrib
megle se plazijo čez hrib
pogled proti Mandlkoglu
pogled proti Mandlkoglu
pogled iz Spielkogla proti Plattenkoglu
pogled iz Spielkogla proti Plattenkoglu
juhuhu
juhuhu
apflštrudl mit vanili kreme
Komentar ikona apflštrudl mit vanili kreme
pod Plattenkoglom
pod Plattenkoglom
snek, snek, snek pada
snek, snek, snek pada
nad Ellmautalom
nad Ellmautalom
plaža
plaža
pogled iz najine kuhinje na dolino
pogled iz najine kuhinje na dolino
proti Spielkoglu
proti Spielkoglu
vršno pobočje Spielkogla
Komentar ikona vršno pobočje Spielkogla
vijuge in vijugice
vijuge in vijugice
mačka imaš lahko že popoldne
mačka imaš lahko že popoldne
spet je pred mano!
spet je pred mano!
ena kar tako
ena kar tako
Novi Salzburški prijatelji
Novi Salzburški prijatelji
kaj boš rožce zalivala, mene zalij
kaj boš rožce zalivala, mene zalij
smuka od avta do avta in ČAO
smuka od avta do avta in ČAO