Boštjan Jerman | 07.02.2015

Malta! Led? Aber natürlich :)

Prav čakal sem na trenutek, ko me je kdo vprašal: »Kam, pa kam za vikend?« … »Malto.« … »Reees. Ni malo daleč za vikend!?« … »Eh, dve uri, pa že pikaš po ledu!« … »Kaj!? Malta? Led?« Smeško

Govora je o ČAO turi v Maltatal, ki je povezala 24 deklin in dedcov željnih ledu, pikanja in nohtanja. Zgodba se je začela v soboto, 7. 2., ob 4:30 … no, eni smo zamujali, ups (zbujanje sredi noči mi ne gre od rok).

ČAO vlakci so bili določeni in ko se je zdanilo smo se navdušeno pognali proti slapovom Strannerbach, Superfeucht, Gamsech, Wintasun in Mittlerer Malarmfall.

Vsi smo imeli v glavi, kako bomo u izi zlezli po 2 slapa ... hah, malo morgen, cel dan v enem Smeško Lanski tečajniki smo se tako prvič resno srečali z lednim plezanjem in zoreli (bolj zmrzovali) v objemu ledu.

Po koncu prvega dne smo se zbrali mešanih občutkov, prav vsi pa smo se strinjali v eni stvari: »Mraz, zebe, fuL!« (no, edino Kita in Jakob sta baje švicala). Med drugim smo bili veseli nove izkušnje, nove perspektive plezanja, ki pa jo je potrebno jemati sila resno, da te po nepotrebnem ne preseneti.

Za nedeljo nas je ostalo še 19, saj so nekateri pobegnili domov. Prespali smo v penzionu Faller, ki se nahaja v neposredni bližini najdaljšega slapu na avstrijskem Koroškem. Super lokacija z luštnimi sobami in po normalni ceni; plus bogat zajtrk.

Na gospodov dan, ki je bil hkrati tudi kulturni praznik, smo se ob cca. 8-ih kulturno podali iz penziona v smeri slapov Strannerbach, Mittlerer Malarmfall in Hochalmfall. Ker izredne razmere sodijo k lednemu plezanju, je dogajanje na abzajlih popestilo sneženje in veter. V nedeljo je bil še bolj pomemben dejavnik čas, ker smo vsi želeli prehiteti zaprtje predora Karavanke in zasluženo večerjo na domačih tleh, tokrat v Jesenicah. Seveda nam je vsem uspelo! Smeško Le naju z Anko ni skrbelo za čas, ker sva si vzela nedeljo na off in igrala turista v okoliškem Gmündu.

Mislim, da smo se vsi skupaj marsikaj naučili iz te ture. Dobili smo dragocene izkušnje. V vseh pogledih nepozabna tura Smeško