Jurij Rous | 15.03.2014

Grapa med Malo in Veliko Kalško goro

Kljub razmeroma kratki dolžini je smer res navdušujoča kot piše v vodničku. Ko smo prišli na Kokrsko sedlo smo se šli najprej malo pogret v zimsko sobo, saj je bilo že takrat kar precej vetrovno. Vmes smo splezali še smer Pograd za trening Smeško, potem pa smo se podali ven. Še enkrat smo pogledali od daleč smer. Videti je bilo, da je dobro narejena in nismo se zmotili. Bilo bi idealno, če ne bi dol zaradi izredno toplega vremena leteli projektili. Vendar je šlo brez težav, saj smo vsa sidrišča naredili na varnih mestih in smer zaključili na vrhu grebena. Na grebenu je pihal res močan orjaški veter, zato smo jo hitro ucvrli dol in sestopili po lažji in tudi bolj varni varianti Čez Kalce.
Glede tehničnih težav sama tura postreže z kar nekaj strmimi mesti. Vsa sidrišča smo naredili v skali in enega v ledu, ki je nato postregel s precej strmim lednim skokom. Prav so torej prišli tako klini, metulji kot tudi ledni vijaki. Gledano kot celota je bila to zelo poučna tečajniška, pa tudi sicer dovolj resna tura. Čau do prihodnjič.

Klik za večjo sliko

Smer Pograd Smeško

Klik za večjo sliko

Grintovec

Klik za večjo sliko

Lepo vidna naša smer med Malo in Veliko Kalško goro

Danilo
Danilo Patarčič, 18.03.2014, 13:23
Vsa pohvala vsem trem, smer je zahtevnejša od velike večine smeri v begunščici,pred mnogimi leti sem samo za 20m požlejen kamin v smeri, ki se zaključi z oknom, porabil več kot 2uri.